België & Bolivia

|

Goedele Liekens en VIA Don Bosco nodigen twee lezers uit in Bolivia om ons werk te beoordelen

|

“Onderwijs verandert de wereld.” Dit citaat van Nelson Mandela is de lijfspreuk van VIA Don Bosco geworden. Maar klopt dit ook? Wat zijn de resultaten van de onderwijsprogramma’s van VIA Don Bosco? Veranderen ze echt de wereld?

“We hebben net een verkiezingscampagne achter de rug, waarin alle partijen het eens waren dat onderwijs een prioriteit moet zijn. Dat is allemaal goed en wel, maar wat dan?”, vraagt Filip Lammens, algemeen directeur van VIA Don Bosco, zich luidop af. “Daarom hebben we besloten om elk jaar twee lezers uit te nodigen naar een van onze partnerlanden. Zij kunnen onze resultaten op een neutrale en kritische manier beoordelen. Bolivia, als ‘exit-land’, zal als eerste bezocht worden.”

Twee expertbureaus voeren momenteel een onafhankelijke evaluatie uit van het werk van VIA Don Bosco. De resultaten worden in januari bekendgemaakt. “Onze donateurs ontvangen regelmatig cijfers over de impact van onze acties. Maar cijfers vertellen niet het hele verhaal. Onderwijs gaat vooral over de mens. En die menselijke kant van het verhaal, is net zo belangrijk als de cijfers als we onze programma’s willen verbeteren.”

De opdracht van de twee lezers die naar Bolivia reizen is dan ook om de jongeren en leraren van de partnerscholen te ontmoeten, om een “niet-deskundige” blik te werpen op de activiteiten die worden uitgevoerd.

“Je hebt geen technische vaardigheden nodig. Je hoeft zelfs geen Spaans te spreken, want er zullen tolken aanwezig zijn. De enige vereiste is dat je nieuwsgierig bent en een kritische geest hebt. Je hoeft ons niet te vertellen wat we goed doen. We willen echte feedback, een frisse mening zonder vooroordelen. Iemand die op een andere manier kijkt dan door de ogen van een expert.”

De tiendaagse reis voert langs Santa Cruz, Cochabamba, Sucre en Yapacaní en laat je een grote verscheidenheid aan situaties en omgevingen ontdekken.

Bij hun terugkeer worden de twee lezers uitgenodigd voor een debriefing met het VIA Don Bosco-team. De conclusies van dit gesprek kan je nadien lezen op deze website.

Wil je mee naar Bolivia? Stel je kandidaat voor 7 juli!

Wil jij een van de twee lezers zijn die meekomen naar Bolivia? Heb je een dag of tien tijd tussen september en december? Ben je nieuwsgierig? Heb je een kritische geest? Stel je dan kandidaat vóór 7 juli. Reis- en verblijfkosten zijn volledig gedekt (vlucht, verblijf, begeleiding, etc.).

Hoe? Surf naar bolivia2024.viadonbosco.org voor meer informatie.

Interview met Goedele Liekens

De twee lezers die naar Bolivia reizen, worden vergezeld door Goedele Liekens, voormalig Miss België 1986, televisiepersoonlijkheid en goodwill ambassadrice voor de Verenigde Naties. Als psycholoog en seksuoloog heeft Goedele Liekens zich altijd ingezet voor de opvoeding van jonge vrouwen. In Bolivia wordt ze uitgenodigd om een week lang in het leven van een Boliviaanse lerares te duiken.

Nelson Mandela zei dat onderwijs het krachtigste wapen is om de wereld te veranderen. Deelt u die mening?

“Ik ben al meer dan 20 jaar betrokken bij de Verenigde Naties om me in te zetten voor een betere wereld. Daarbij heb ik me altijd gefocust op meisjes en vrouwen, maar ik besef ook dat onderwijs een belangrijke schakel is als we willen werken aan een betere wereld. Vechten tegen honger, geweld, armoede of voor een beter klimaat, alles valt en staat met de kwaliteit van het onderwijs.”

Wat is volgens u, als psycholoog en seksuoloog, het grootste struikelblok voor meisjes die naar school willen?

“Ik ben altijd voorstander geweest van voorbehoedsmiddelen, en wel om één reden: ongewenste zwangerschappen zijn de belangrijkste oorzaak waarom meisjes van school gaan. Maar elk meisje dat haar school kan afmaken, wordt een vrouw die kan deelnemen aan de maatschappij. Ze is iemand die een baan heeft, die haar eigen bedrijf kan opstarten. Daar profiteert de hele economie en de samenleving van. We weten ook dat vrouwen met een eigen baan minder vaak slachtoffer zijn van gendergerelateerd geweld. Dat heeft allemaal te maken met onderwijs.”

Waarom heeft u besloten om VIA Don Bosco in Bolivia te steunen?

“Ik denk dat het heel belangrijk is om te tonen dat je een groot verschil kan maken met beperkte middelen. Als je de problemen aan de basis kunt aanpakken, ben je veel effectiever. Ik herinner me bijvoorbeeld een groep meisjes die ik ontmoette in Senegal. Ze waren opgeleid in technologie en ontwikkelden apps die ze gebruikten om lokale kinderen te leren lezen en schrijven. Hun opleiding veranderde alles, niet alleen voor hen maar ook voor de mensen om hen heen. Met onderwijs help je niet alleen één persoon, maar steeds de hele samenleving.”